Istoria muzicii clasice



Muzica clasică își are originea în Renașterea italiană. Reforma și Contrareforma acordă un loc tot mai important cîntecului în cursuș slujbei, ceea ce dă naștere oratoriului în Italia, cântată în țările germane și marelui motet în Franța. Marii compozitori își pun în evidență talentul prin intermediul unui instrument privelegiat, orga, aspirând la titlul de capelmaistru. La sfîrșitul secolului XVI apare un nou gen, opera ilustrată în 1607 de Orfeu compus de Claudio Monteverdi. Opera Câștigă teren în Franța cu Ramau și Lully, iar în Anglia cu Purcell.

Concertul se modifică prin crearea de noi instrumente, vioara și clavecinul. Muzica, deja prezentă în tipul de educație aristocratică, devine problema profesioniștilor, deseori aflați în serviciul unui nobil sau trăind din comenzi. A. Vivaldi (1678-1748) domina concerto, termen care datează de la sfârșitul secololui al XVI lea și care desemnează o operă de o anumită amploare pentru instrumente și voci. Concerti grosso, care folosește la început în aceeași măsură toate instrumentele, va ceda treptat locul opoziției dintre flaut și vioară, apoi pian și restul orchestrei, de-a lungul a trei mișcări: rapidă, lentă, rapidă.








Comentarii

  1. Sa STII IMI PLACE FOARTE MULT!!! bUNA IDEIE CA AI FACUT BLOGUL CE ESTE DEDICAT ACESTUI GEN DE MUZICA... Esti bravo!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place muzica clasică și-mi place blogul tău ;) Succese mari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo, bravo, bravo...
    Blogul e super - tema aleasa foarte bine, gadget-urile variate, in genere, totul OK!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti-ai ales un domeniu atit de vast, frumos si deosebit de misterios. Muzica a fost si este mereu prietenul cel mai bun a multora dintre noi. La bine si la greu, ea ne ajuta sa ne regasim, sa impartasim ceia ce simtim in armonia melodiei ascultate. Muzica este si o terapie extraordinara. Tu asta ai opservat de la inceput si iti multumim mult ca incerci sa ne aduci si in sufletele noastre arta frumosului prin tot ce ne face viata mai buna, mai usoara, mai misterioasa si atit de frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. apropo foarte frumoase melodiile postate. Cred ca fiecare daca a incercat sa le asculte cu mare atentie au simtit ceva... Eu am simtit de parca aceste unde sonore combinate atit de perfect incerca sa ma inteleaga ce simt si mi se alature si astfel nu ma simt singura... ma simt mai puternica, mai buna, mai aproape de natura si Dumnezeu. Iar asta ma face sa vad viata in milioane de culori... Multumesc mult de timpul petrecut frumos pe blogul tau...

    RăspundețiȘtergere
  6. merci si tie pentru aprecieri..tot ce fac e pentru cei ce iubesc frumosul...intradevar melodiile imi trezesc aceleasi sentimente..sper ca fiecare care va vizita acest blog sa fie multumit si sa doreasca sa se mai reintoarca...pentru ca intotdeauna va fi ceva nou

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt foarte frumoase melodiile care le-ai ales, superbe, ultima chiar este in lista mea de preferate

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu